Az allergia, mint velünk élő jelenség

Mint tudjuk, az allergia az immunrendszer túlérzékenysége, mely esetben a szervezet ártalmatlan anyagok ellen kezd el immun-választ adni és védekezni. A szervezetet megterhelő válaszreakciók jelentkezhetnek, melyek szövődményeket vagy súlyos esetben életet veszélyeztető állapotot okozva az allergiás páciensnek.

Az allergiás reakció az allergén anyag érintkezési helyén jelentkezik. Ezek elsősorban a bőr, a légutak, szájüreg, a légutak valamint a béltraktus. Az emberi szervezetben a limfociták érzékelik az allergén anyag jelenlétét és annak tartózkodási helyére utaznak, majd megkezdődik a védekezés. Amikor az antitestek összekapcsolódnak az ún. hízósejtekkel, hisztamin választódik ki, amely a tünetek megjelenéséért felelős.

A környezetünkben megtalálható allergéneknek számos csoportja van, ezek közül pár:

  • Pollenek: mely a növények hím szaporító sejtjei, amelyek virágzáskor a levegőbe jutnak és onnan kerülnek kapcsolatba az emberrel, általában légzés útján. Tünetei: tüsszentés, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, orrfolyás. Házi por, valamint állati eredetű allergének: Állatok szőrén és bőrén is megtalálhatók olyan fehérjék, melyek allergén reakciót váltanak ki az emberekből. A leggyakoribb probléma például a macskaszőr-allergia jelenti, mely szintén belégzés útján váltja ki az allergiás reakciót.
  • Penészgomba: ez egy parazita, mely spóráit a levegőbe szórja szét. Elsődlegesen nedves helyeken fordul elő, mint például a fürdőszoba, mosókonyha, de külső terekben gyakori előfordulása levélhalmokon, vagy a gyepen. Tünetei a pollen-allergiához hasonlatosak, de itt a tünetek akár egész évben fennállhatnak, pláne, hogy ha a penész a lakásban található. Nedves helyeket ezért célszerű gyakorta szellőztetni, szárítani, mert ezzel elkerülhető a gomba megtelepedése.
  • Fémek: Réz, ezüst, arany, cink, króm, kobalt és egyéb fémek a bőrrel való érintkezés útján váltanak ki allergiás reakciót. Egyes foglalkozásoknál évek alatt alakulhat ki egy adott anyaggal szembeni allergiás reakció. Rovarok mérgei: darázs, vagy méh csípésekor fellépő allergiás reakció. Az allergiás egyének szervezetének a csípésre adott válasz-védekezése sokkal hevesebb reakciót vált ki, melytől akár életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat.
  • Poratka: az ember környezetében élő, apró élősködő, ami a lehámlott emberi bőr darabokkal táplálkozik. Száradt ürüléke és teteme allergizál. Allergiás tünetei megegyeznek a pollen allergia tüneteivel, de ezek is egész évben jelentkezhetnek.
  • Ételek: egyes ételek olyan fehérjéket tartalmaznak, melyek az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthatnak ki. Leggyakoribb ilyen ételek a tej-, tojás-, valamint a mogyorófélék okozta allergiás reakciók. A készítményeken feltüntetik a lehetséges allergének listáját. Leggyakoribb tünetei az emésztőrendszeri panaszok, úgyis mint puffadás, hányás, hasmenés.
  • Gyógyszerek: jelentős számú gyógyszer válthat ki allergiás reakciót a szervezetünkbe jutása során. Ezek például az altatók, antibiotikumok, fájdalom csillapítók. Anafilaxiás sokk is kialakulhat, a túlreagálás okán. Ezesetben az allergének szintén fehérjék, melyek a szevezetbe jutással váltják ki az allergiás reakciót.