home
under construction
 

Tünetek


Az ételallergiák létrejöttének előfeltétele a bél áteresztőképességének megváltozása. Kialakult allergiában a bélnyálkahártyában krónikus gyulladás zajlik; gyulladásos sejtes beszűrődés, és hámsérülés okozzák a tartós tüneteket. A sérült helyen bejutott allergének a bőrbe, tüdőbe kerülnek, ahol további gyulladásos reakciót váltanak ki. Ha a bélnyálkahártya gyógyul, a bőrtünetek is többnyire elmúlnak.

Bélférgesség miatt kialakuló bélgyulladás ideiglenes allergiát, csalánkiütést okozhat. A parazita ellenes kezelésre az allergiás bőrtünetek megszűnnek.

A tehéntej által kiváltott túlérzékenységi reakciók sokfélék, s ez az egyik olyan táplálék- allergén, amit az iskolások, a jelenlegi táplálkozási szokások mellett, nagy mennyiségben fogyasztanak. Az allergiás reakciótól el kell különíteni az intoleranciát és a tejcukor érzékenységet. (Tejcukor érzékenységet jelent a tejcukor "lactose" lebontásához szükséges enzim hiányán alapuló betegség. Lehet veleszületett ami már csecsemő korban heves tüneteket okoz. Csökkent enzimterhelés esetén enyhébb a betegség. Enzimhiány bármilyen életkorban kialakulhat bélbetegség következtében, ez a tejcukorérzékenység szerzett formája).

Tejcukorérzékenység esetén nagyobb gyermekek álltalában spontán kerülik a tejet, mivel fogyasztása után azonnali hasfájás, hasmenés jelentkezik.

A súlyos tejallergia generalizált bőrreakciót okozhat. Emellett köhögés, sípolás, nehézlégzés, asztmás roham is felléphet röviddel a tej fogyasztása után. Ezekért a tünetekért az IgE típusú ellenanyag felelős. A tej krónikus bőrpanaszt, ekzémát is okozhat, amelyet szénanátha, vagy asztma kísér. Az ekzéma gyakran megszűnik, de a betegség átmehet légúti allergiába, asztmába.

Ezek az asztmák a legnehezebben kezelhetők közé tartoznak. A tehéntej érzékenység marhaszőr allergiába mehet át, asztmás tüneteket kiváltva.

Az ekzémások tojásallergiája gyakran egész életükben megmarad, még akkor is, amikor a légúti allergiát már inhalatív allergének tartják fenn. A tojásfehérje antigén szerkezetéhez hasonlóval rendelkezik a baromfitoll is. Igazolták, hogy mindkettő felelős az atopiás dermatitisben létrejövő gyulladásos bőrreakció kialakulásáért.

Ismert jelenség, hogy az étel nem mint táplálék-allergén, hanem szagával inhalatív allergiás tüneteket vált ki, pl. már a hal szagára fulladásos tünetek jelentkeznek.

Azonos szerkezeti elemeket tartalmazó allergének keresztreakciókat tudnak kiváltani. Pollenallergiások bőrpanaszait ilyen módon fenntarthatják gyümölcsökben, zöldségekben elfogyasztott allergének.
Sokfajta keresztreakció ismert.

Másrészt, igen változó tünetek mögött egyetlen allergén is állhat. Például a lisztallergiának van valódi atópiás reakción alapuló enyhe tünetekkel járó fajtája, amelyhez gyermekeknél is társulhat asztma, de immunológiailag egészen másként zajlik felnőtt korban (pl. pékeknél) a liszt által kiváltott, súlyos foglalkozási asztma.

A kamaszkorban is fennmaradó hólyagos bőrbetegség, a dermatitis herpetiformis. Erős viszketéssel jár, szintén lisztérzékenység okozza, de az előzőktől eltérő immunreakción alapuló betegség. A lisztérzékenység legsúlyosabb formája, a coeliákia. A bélbolyhok teljes elsorvadása miatt korán okoz felszívódási zavart és annak minden következményét. Lisztmentes diéta szükséges! Coeliakias gyermekek közösségbe járáskor is szigorú, lisztmentes diétára szorulnak.

A táplálékallergiás gyermekek közétkeztetési lehetőségei erősen beszűkülnek, különösen, ha poliallergiásak. A másik nehézséget az jelenti, hogy az elkészített ételekben nem ismerik fel az eredeti élelmet. Sok készétel kapható, amelyen nincs feltüntetve a pontos összetétel. A tartósan fennmaradó tünetekért az ismeretlen, vagy kikerülhetetlen folyamatos allergén hatás a felelos.

 

   

asztma | szénanátha | bőrallergiák | ételallergiák | rovarcsípések
| pollennaptár | szponzorok |